Isuäratavad grillpeo ja aiapeo menüü road

Saab nautida head toitu ilma hea peota, ent pole olemas head pidu ilma hea toiduta. See tähendab muidugi seda, et pidu korraldades peab pöörama eriliselt palju tähelepanu just menüü koostamisele.

Altpoolt leiad kroad, mis sobivad ideaalselt nii aiapeole kui grillpeole.

Sinu ülesanne on seega teha vaid valik ning otsustada, kas hakkad ise köögis vaeva nägema, või annad maitsva toidupoolise pakkumise AB Cateringi hoolde.

Pole grillpidu ilma hea grillroata!

Planeeritud road saab juba enne grillpidu mingil määral ette valmistada ja liha marineerima panna, kuid peamine grillitöö toimub ikkagi kohapeal.

Keegi peab hoidma silma peal, millal liha ümber pöörata, millal grillilt ära võtta, millal temperatuuri tõsta ja millal langetada.

Seda võib teha ise, ent kui soovid täiel määral pidu nautida, on targem kutsuda kohale grillmeister, kes hoolitseb, et mõni järgnevatest grillroogadest õigel ajal valmis saaks.

Suussulav seakaela karbonaad

Seakaela karbonaad on põhjusega üks populaarsemaid grillimenüü valikuid.

Ja kuigi valik on lihtne, siis maitseküllase ja mahlase tulemuse saavutamine nõuab veidike ettevalmistust ja ka oskusi.

Populaarsust kogub karbonaadi valmistamine BBQ ahjus, kus valmib ideaalse küpsusastmega liharoog, mille kõrvale sobib pakkuda kartuli-brokoli gratääni mustsõstra kastmega.

Klassikaline kala

BBQ ahjuga jätkates, siis liha kõrval sobib see ideaalselt kala valmistamiseks.

Võrreldes tavalise grilliga läheb BBQ ahjus toidu valmistamisega rohkem aega, keskmiselt 10-15 minutit, ent tänu sellele on lõpptulemus naturaalsema maitsega ja parajalt mahlane.

Grillpeode populaarseima kala tunnustus kuulub endiselt lõhele.

Kvaliteetne lõhe vajab minimaalselt maitsestamist, nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik. Just see tasakaal toob välja lõhekala parimad maitseomadused.

Lisanditeks sobivad hästi juurde grillitud või aurutatud köögiviljad ning valge veini kaste. Ka need on pigem tagasihoidlikud valikud, ent sobivad omavahel ideaalselt.

Muidugi saab lõhe valmistada ka ilma BBQ ahjuta. Tea seda, et resti asemel on parem kasutada grillplaati.

Grillides lõhe fooliumis, lisa kohe juurde ka kõrvale mõeldud juurviljad.

Nii on kogu eine ühekorraga söögivalmis.

Mittelihalised grillvardad taimetoitlastele

Taimetoitlastele saab valmistada grillvardaid rohkematest mittelihalistest asjadest, kui esmapilgul arvaks. Ainult suvikõrvits taldrikul on minevik.

Kui “tavalisele” lihagrillvardale lähevad tihti marineeritud lihatükkide vahele sibulad ja mõned juurviljad, saab liha välja jättes vardasse ajada üllatavalt paljut, ning pea kõike sellest ka eelnevalt marineerida.

Siin on alustuseks vaid mõned, mille kombineerimisele mõelda kas vardas või fooliumis:

  • Baklažaan
  • Sibul
  • Küüslauk
  • Grillšampinjonid
  • Suvikõrvits
  • Eri värvi paprikad
  • Rediseviilud
  • Mais
  • Bataat
  • Spargel
  • Jaka vili ehk Jackfruit

Grillpeo menüü kõrvaltegelased

Pearoog valitud, ent mida võiks pakkuda sinna kõrvale?

Seega, ära unusta maitsvaid lisandeid!

Klassikaline kreeka salat

Heal lapsel on ikka mitu nime. Kui meil Eestis on oma traditsioonilised salatid, siis selliseid leiab ka mujalt riikidest.

Näiteks Kreeka salat ehk „Horiátiki Salata“ on tõlkes sootuks lihtne külasalat (horio tähendab küla).

Klassikalises Kreeka salatis on muidugi tomat ja sibul, lisada võib ka teisi hooajalisi ja küpseid aedvilju, ent staarideks on siiski oliivid ja feta juust.

Feta juust võiks olla mitte tükkideks purustatud ega puruks pudistatud, vaid terve viiluna salatile asetatu, mis annab vihje juustu heale kvaliteedile.

Maitsestamiseks pole tarvis muud, kui õige natuke soola ja pipart, kvaliteetset oliiviõli ja maitse järgi ka sidrunimahla.

Tulemuseks on värskendav, nüansirohkete maitsetega salat, mis on oodatud igal ajal ja igal peol.

Täidetud šampinjonid

Mõned grillikõrvased võivad valmida pearoa kõrval grilli peal. Näiteks on selliseks lisandiks täidetud šampinjonid.

Lihtne ja kerge valik, mis kaob laua pealt sekunditega!

Esimese sammuna tuleb seenel jalg ära lõigata ja tekkinud süvend soovitud täidisega täita.

Mõned ideed:

  • majoneesi- ja juustusegu;
  • peekonitükikesed ning peale puistata sinihallitusjuustu;
  • väikesteks kuubikuteks lõigatud köögiviljad.

Klassikarohke aiapeo menüü

Tasakaalule mõeldes võib sättida nii, et aiapeo menüü sisaldab nii uusi maitseid, kui klassikalisi tuttavaid peoroogi.

Viimasesse kategooriasse kuuluvad ka kolm järgmist varianti.

Peo lemmik – kartulisalat

Ühelt poolt on kartulisalat kindel traditsiooniline roog, alati peolaual olemas ja üsna tihti kesksel aukohal.

Teisest küljest on kartulisalat vaba retseptiga, sest pea igal kokal on ajaga kujunenud oma nipid ja eelistused, mis avab ukse üllatustele.

Kindel valik, mis sobib enamikele külalistele, on kartulisalat maasuitsusingiga.

Seda muidugi vaid siis, kui salatis on kasutatud head maasuitsusinki.

Hea ja õige suitsusingi valmimine traditsioonilisel moel on pikk protsess ja koosneb mitmest sammust:

  • liha soolvette soolduma panek;
  • sooldub 5-7 päeva;
  • liha nõrutamine ja/või kuivatamine;
  • liha suitsu tõstmine;
  • suitsus olemise ajal peab tagama ühtlase temperatuuri!;
  • liha on suitsus keskmiselt 40 tundi.

Arusaadav, et seda ei taha ise ette võtta.

Palju efektiivsem on leida usaldusväärne tootja ning soetada neilt kvaliteetne suitsusingikäntsakas. Või, tellida salat – algusest lõpuni – catering firmalt.

Täitsa kringel!

Veel üks kiire ja maitsev lisand aiapeo menüüsse on klassikaline kaheksakujuline kringel.

Hästi tehtud kringlis saavad kokku kohev sai ning maitsvalt mahlane täidis. See võib aga olla nii soolane kui magus ja tuleb hästi toime talvises külma käes ning suviselt kuuma päikese all.

Kõige rohkem kohtab pidudel singi-juustutäidisega soolast kringlit ning rosina- või martsipanitäidisega magusat kringlit, mille peale käib tingimata šokolaad.

Sinu valik, kas soovid pakkuda neid traditsioonilisi maitseid või soovid hoopis katsetada!

Rosolje, nii nagu vanaema seda tegi

Kui eelpool mainimist leidnud kartulisalat on selline asi, kus ühendavaks faktoriks on nimi, aga retsept on alati natuke erinev, siis rosoljega retsept on püha ja puutumatu.

Rosoljet jagame muide oma lõunanaabritega, kuna see sündis ajal, mil Lõuna-Eesti ja Läti alasid hõlmas Liivimaa kubermang.

Salati retsept toodi välja juba 1816. aastal ilmunud kokaraamatus. 1864. aasta kokaraamatus olevasse salatisse oli lisandunud kartul ning 19. sajandi lõpus ilmus retsepti hapukoor.

Meie rosolje isa aunimetuse on pälvinud Jaan Koor, kes vahendas ka värskemaid kokaraamatute moode ja tuuli.

Tema 1888. aastal ilmunud kokaraamatus eksisteeris rosolje rassol’i nimetuse all ja toonane enam kui sajand tagasi paika sätitud konservatiivne retsept on ka tänapäeva jõudnud.

Selle järgi on tolles 1930. aastate ja 1960. aastate peolaua uhkuses alati:

  • keedetud peet
  • kartul
  • hapukurk
  • muna
  • heeringafilee
  • hapukoor
  • seapraad või keedetud veiseliha
  • õunad

Suupistevaagnad ja aiapidu

Suupistevaagnad sobivad igale aiapeole. Selle pakutav lai valik tähendab, et aiapidu on edukas, sest iga külaline leiab endale midagi sobivat ning suupäraste snäkkidega saab nii muuseas kõhtu täita.

„Suupistevaagnad võivad olla saadaval läbi terve aiapeo. Või siis ka vaid alguses, mil oodatakse inimeste kogunemist ja põhiroogade serveerimist,“ juhendab AB Catering esindaja Ken Karjane.

Klassikalisel vaagnal on näiteks singirullid, täidetud munad, marineeritud liha ja lihapallid hapukoore kastmes.

Teiselt populaarselt vaagnalt leiab suitsupardifilee, suitsujuustu, Prosciutto sinki, salaami, valgehallitusjuustu, rohelised oliivid, viinamarjad ning suitsukeerud.

Killuke magusat peo lõpetuseks!

„Maasika toorjuustukook on üks populaarsemaid valikuid magustoitude seast,“ kinnitab Ken, kui uurida menüüde magusama poole kohta.

Juustukook iseenesest on lihtne.

Koostisosadeks on vaid pehme juust, suhkur, munad ja maitseained ning valminud kook on kas saia- või küpsisepõhjal. Sündinud Kreekas Samose saarel, on see roog levinud üle maailma.

Näiteks Filipiinidel on juustukook üllatavat lillat värvi, sest koostisosade sekka kuulub ka purpurjaam ehk ube.

Jaapani toorjuustukook on eriliselt pehme ning kohev, kuna munavalged ja -kollased vahustatakse eraldi.

Maailmakuulus Philadelphia toorjuustukook ei ole aga pärit USAs Pennsylvania osariigis asuvast linnast, vaid sai nime hoopis tuntud toorjuustu brändi järgi!

Kas tekkis mõtteid, millist toorjuustukooki sooviksid oma järgmisel peol pakkuda?

Kui valik on liiga keeruline, võid julgelt asjatundjatelt nõu küsida, et parimatest parim pidu ideaalselt õnnestuks!

Scroll to Top