10 klassikalist toitu sünnipäevalauale

Positiivsete emotsioonidega sünnipäevapeo garanteerib hea planeerimine.

See tähendab toimumiskoha valikut ja ettevalmistamist, tegevuste pakkumist, külaliste kutsumist ja muidugi ilusat ning kõhtutäitvat peolauda.

Aastakümnetega on välja kujunenud klassikalised sünnipäevalauatoidud, mis lähevad alati hästi peale.

Küll on aga ajas muutunud see, et enam ei pea kõike ise valmis vaaritama, vaid meelepärased road saab tellida AB Cateringist.

Vali toidud, anna teada külaliste arv ning lauake katab end!

Kui kohe midagi ei meenu, ei ole muret, sest edasi lugedes leiad kümme klassikalist sünnipäevalauatoitu.

Võileivatort, mida panna sünnipäevalauale

Üks parimaid torte, mida panna sünnipäevalauale, on võileivatort. Muidugi mitte kuiv ja pudenev, leivakäärudest kokkuklopsitud roog.

Õige võileivatort on tõeline hõrgutis!

Kerge aga rikkalik, värske, rohke täidisega, mahlane ning kaob laualt minutitega.

Võileivatort koosneb kihiti laotud leivast või saiast ja täidisest. Tordi põhiosa peaks valmima minimaalselt 12 tundi, hea isegi kui 24 tundi, enne serveerimist, et täidise niiskus jõuaks imenduda leiva sisse.

Tordi kaunistamise võib jätta samaks päevaks, et garneering oleks efektne ja värske.

See võib olla nii peamine toit, eelroog kui ka üks paljudest pidulaua toitudest.

Erinevaid leivast valmistatud kihilisi rooge teatakse juba sajandeid, ent klassikaline võileivatort sündis alles 20. sajandi keskel meie ülemerenaabrite juures.

Kuigi 1947. aasta kokaraamatus „Alla Tiders Smörgåsar“ kohtab võileivatorti, on seal selle nimeks Jönköpingi kook ja tänapäevase võileivatordi, rootsi keeles smörgåstårta, loojaks peetakse siiski rootslasest pagarit Gunnar Sjödahl.

Päris õiget smörgåstårtat ehk võileivatorti eristab teistest sarnastest roogadest elegantne garneering ja hoolikalt tehtud kaunistused.

Ning just sellise võileivatordi Sjödahlil 1965. aastal Põhja-Rootsis Östersundis oma pagariäris ka valmistas.

Kindlad toidud sünnipäevaks ehk kartulisalat!

Kartulisalat on üks selline roog, ilma milleta ei möödu vast ükski tähistamine.

Mis muudab esmapilgul lihtsa roa huvitavamaks, on see, et päris klassikalise kartulisalati retsepti ei eksisteeri!

Tavaliselt nõustutakse, et kartulisalatis peab olema keedukartul, hapukurk, keedumuna ning hapukoore ja majoneesi segu.

Arvamused lähevad lahku, kui hakata uurima, kas kartulisalatisse käib ka hernes, porgand, õun, raasuke teravat sinepit ning kas siis ikka liha, sink või hoopis keeduvorst?

Üksmeel saavutatakse juba valminud salatiga.

Kartulisalat võiks enne serveerimist tunnikese külmkapis puhata, et maitsed jõuaksid omavahel seguneda ja üksteist täiendada.

Köögiviljasnäkid, mida pakkuda kartulisalati kõrvale

Nagu öeldud, kartulisalat käib igale peolauale. Ainult sellest aga ei piisa ja midagi oleks ka kõrvale vaja.

Suvisel ajal on vastuseks vitamiinide poolest rikkad ning värsked köögiviljad!

Säti värvikirevad köögiviljad kunstipäraselt vaagnale ja need täidavad kahte rolli: tervislikud snäkid ning ilus lauakaunistus.

Teise variandina saab krõmpse ja söögivalmis köögivilju serveerida väikestes topsides või tassides.

Klassikaline kama ja lihtne sünnipäevalaud

Kui sa arvad, et cateringi tellimine tähendab ekstravagantseid ja võõraid toite, võid kergemini hingata.

„Lihtsale sünnipäevalauale võib pakkuda ka kama, oskame seda serveerida põnevalt ja maitsvalt,” lubab AB Cateringi esindaja Ken Karjane.

Kama on üks neid toiduaineid, mida meie piirkonnas on tarbituid sajandeid, vast isegi kauem.

Eestis valmistatakse kamajahu klassikaliselt odrast, nisust, hernestest ning rukkist.

Protsess on parasjagu pikk: maitsestamine, keetmine, kuivatamine, röstimine ning jahvatamine. Õnneks teeb tänapäeval selle raske töö ära tehnoloogia

Eriti hästi sobib traditsiooniline kama suvisesse palavusse ja seega ka sünnipäevalaudadele.

Kamajahu võib segada smuuti või isegi üksnes keefiri sisse.

Tervislik värskendav jook, mis on samaaegselt ka toitev!

Teine, magustoidulikum, lähenemine on kamavaht.

Küllaltki jämeda jahvatusega jahust võib hoolikalt vahustades valmida uskumatult õrn ja õhuline kamavaht.

Kes tahab veidi rikkalikuma tekstuuriga toitu, siis mõne lisandi abil, meeldivalt siidine kamakreem.

Nii vahule kui kreemile võib kaunistuseks lisada moosikillu või värskeid marju.

Üks krõmps amps ehk marineeritud kurk

Mõned suupisted on sedavõrd tähtsad, et sobiva igasse aastaaega ja igale sündmusele.

Kui salatitest on selleks juba mainitud kartulisalat, siis kiiretest suupistetest läheb alati peale üks hea krõmps marineeritud kurk!

Rohkemat polegi vaja mõelda ega öelda. Tõsta need lihtsalt lauale.

Nostalgiline valik ehk singirullid

Veel üks nostalgiline toit on täidetud singirullid.

Singirullide sisse sobib põhimõtteliselt kõik:

  • klassikaline juustu-küüslaugu täidis
  • munavaht
  • eri maitsega pesto
  • köögiviljad
  • lihatäidis

Tulemuseks on kerge maitseküllane suupiste, mis sobib ideaalselt suvistele sünnipäevadele, kui ei taha täiskuhjatud taldriku taga konutada, vaid pigem midagi kiiresti hamba alla saada.

„Meilt tellides võib küsida singirullide valikut ehk erineva täidisega singirulle. Selliselt saab iga külaline midagi sobivat,“ soovitab Ken, kui on plaan kasutada cateringi teenust.

Magusad toidud sünnipäevalauale – ära unusta rullbiskviiti!

Sünnipäevalauale kuulub kindlasti midagi magusat!

Miks ei võiks see olla keelt allaviiv rullbiskviit?

Biskviit hakkas levima 17. sajandil Inglismaal ning teistest tolle aja kookidest eristas biskviiti see, et kergitamiseks ei olnud vaja pärmi!

Muidugi, oma algusaastatel oli biskviit võrdlemisi õhuke. Meile tuttav kerge ja õhuline biskviit jõudis köökidesse alles 19. sajandi alguses.

Ka Eestis on biskviit levinud koogipõhi, kuigi täiesti iseseisvalt ei kohta mitte niiväga plaadibiskviiti, vaid ikka pigem rullbiskviiti.

Otsetõlge prantsuse keelest – biscuit roulé –annab täpselt edasi magustoidu olemuse: küpsetatud biskviidipõhi, lisatud täidis ja kõik koos rulli keeratud.

Rullbiskviidi täidis võib olla põhimõtteliselt ükskõik mis – täpselt nii magus või vähemagus kui soovitakse, kohupiimane või kreemine, moosiga või moosita, purustatud pähklite või tükeldatud hooajaliste marjadega.

“Kui soovitakse uhkemat tulemust, kaunistame ka rullbiskviidi pealse,” tutvustab Ken eri variante.

Piisavalt pirukaid kõigile!

Rohke täidise ja õhulise taignaga pirukas paneb süljenäärmed tööle juba siis, kui pirukalõhn alles läbi õhu hõljub.

Võib tellida ühe suure, krõbeda koorikuga piruka, millest viile lõigata.

Või siis hoopis väikesed, paari ampsu pirukapalad.

Sellised minipirukad sobivad väga hästi laste sünnipäevadele, kellel lihtsalt ei ole kohe kuidagi aega süüa rohkem kui täpselt paari ampsu kaupa.

Kelle jaoks on väikeste pirukate valmistamine tüütu nikerdamine, siis jäta see cateringi hooleks.

Ning ära piirdu vaid ühte sorti küpsetisega!

Soolased ja magusad pirukad, midagi lihaarmastajatele ja midagi veganitele – mida rohkem pirukaid tee lauale leiab, seda uhkem see on!

Lemmik juba tuhat aastat – täidetud munad

Mõned traditsioonilised road on sündinud alles viimase kaheksakümne aasta jooksul.

Ja siis on selline iidvana toit nagu täidetud munad, mille juured ulatuvad Vana-Roomasse.

Kuigi täpne retsept on aastatuhandetega muidugi muutunud, siis põhimõte on sama – munad keedetakse, lõigatakse pooleks, munakollane uuristatakse välja ja tekkinud auku pannakse täidis.

Erinevus ongi selles, millest täidis valmistatakse ja maitsva tulemuse saavutamine nõuab kogemust.

Eestis kuulus muna pikalt pigem jõukama rahva menüüsse ning pidulauale, ja ka siis pigem lihavõttepühade paiku.

1920. aastatel hakkasid munatoidud aga rohkem levima ja kujunesid üsna kiirelt peolauaklassikaks.

Traditsiooniline täidetud muna on minimaalsete koostisosadega: muna ise ja täidise tegemiseks või, majonees ning sinep. Garneeringuks petersell või till ja ongi hõrk peolauatoit valmis!

Korralik kringel on peolaua kroon

Kringel on üks nendest põnevatest toitudest, mis võib esindada nii magusaid kui soolaseid toite.

Traditsiooniliselt on see valmistatud pärmijahust ning punutud kaheksakujuliseks.

Mõnusalt kohev sai ja rikkalik mahlane täidis on aga need, mis muudavad ühe lihtsa mitu kilo kaaluva küpsetise isuäratavaks meistriteoseks.

„Soolastest kringlitest on Eestis populaarsuselt esikohal singi-juustutäidis,“ teab Ken öelda. „Magusa kringli juures on ainus reegel aga see, et katteks soovitakse šokolaadi. Täidiseid on see-eest igat masti!“:

  • kohupiim
  • rosinad
  • martsipan
  • jõhvikad
  • pähklid

AB Catering tähendab täis kõhtu ja rahulolevat meelt

Mitu mainitud toitu sulle tuttavana kõlasid?

Mitut sa ise valmistada oskad – ja hea meelega valmistad?

Tegelikult ei pea kartma, et traditsioonilised söögid lihtsalt seetõttu minevikku jäävad, et endal ei ole aega või oskusi nende valmistamiseks

„Professionaalne catering tuleb edukalt toime nii uute trendikate roogadega kui klassikaliste toitudega,“ kinnitab AB Cateringi esindaja Ken Karjane.

Scroll to Top